Het verhaal van Proeflokaal

Gorissen

Meer dan 93 jaar horeca-geschiedenis in Brunssum!

Hein Gorissen

Een bekende naam in Brunssum!

Het begon in 1928 op de Rumpenerstraat, de Wilhelminazaal, beter bekend als café Claessen. In 1931 verhuisde Hein naar de Kerkstraat 39 (nu Zeeman). Daarnaast exploiteerde hij nog uitgaanscentrum “Edenpark” tot 1943.

In 1947 nam hij zijn intrek in het huidige pand, aan de Kerkstraat 49-51. Dit horecabedrijf kreeg de naam “Café Monopole Gorissen“. Toen heeft niemand kunnen vermoeden dat dit bedrijf zou uitgroeien tot een begrip in de Oostelijke Mijnstreek. Zeer zeker toen zoon Jo Gorissen met zijn echtgenote Leny de zaak van Hein Gorissen hadden overgenomen. Vele bekende orkesten en Limburgse artiesten vonden in die jaren hun weg naar wat “Dancing Gorissen” werd genoemd. Ook diverse verenigingen vonden hier hun thuis als clublokaal en dat is nu nog steeds zo.

3e Generatie Gorissen

van Café, Dancing en eet- & livecafe tot Proeflokaal...
Inmiddels heeft de derde generatie Gorissen zijn intrede gedaan. Heette het bedrijf van 1928 t/m 1957 “café Hein Gorissen”, in 1957 t/m 1995 was het “Dancing Gorissen” en begin 1996 werd het “Eet & Livecafé Gorissen” en de laatste jaren staan we bekend onder de naam ‘Proeflokaal Gorissen’

In al die jaren werd dit fraaie pand slechts tweemaal aan een grote verbouwing onderworpen, dat was in het jaar 1963 en in 1995. De jongste en huidige generatie, Pascal Gorissen, heeft er een even fraai als nostalgisch ‘livecafé met keuken’ van gemaakt. In alle drie de generaties van het café heeft er altijd livemuziek plaatsgevonden. Bij Hein vaker de dixieland bandjes, bij Jo vroeger de Jukebox, later de vele bekende dansorkesten en bij Pascal de cover – en tributebands. Tevens werd café Gorissen in 1997 en in 2002 genomineerd voor de titel CAFE VAN HET JAAR. Later bleef ‘Gorissen in Brunssum’ een vaste waarde in de landelijke lijst van de Café Top 100. Dat café Gorissen een gelegenheid is waar men zich niet alleen thuis zal voelen maar dat deze horecagelegenheid vanaf 1947 “het gerstenat waar Limburg trots op is”, Brand bier, schenkt, geeft eens des te meer aan dat men hier te doen heeft met een echt stukje Limburgse nostalgie, voortgekomen uit drie generaties… familie Gorissen!

Hapje eten?

Gezellig!
Laat ons even weten
wanneer je wit komen

Tafel reserveren

Actief en betrokken!

De Brunssumse Parade en het Vijverparkfestival.
Twee mooie op zich staande festivals die beide voortkomen vanuit dit café en de familie Gorissen. Het jaarlijkse Vijverparkfestival en de 4 jaarlijkse Parade zijn beiden in en rond Brunssum een heus begrip.

De Parade

De Parade werd opgericht in 1953 door de toenmalige kasteleins, waarvan Hein Gorissen de voorzitter was. Doordat de carnaval in 1953 werd afgelast i.v.m. de Watersnoodramp in Zeeland zochten de kasteleins naar een zomers alternatief…de Parade was geboren.

Lees hier alles over de Parade >>

 

Vijverparkfestival

En dan het Vijverparkfestival. Dit muziekfestival werd in 2002 voor de eerste keer gehouden door café Gorissen, omdat er nooit iets met livemuziek te doen was in het centrum van Brunssum. Café Gorissen was toen toonaangevend betreffende livemuziek en uitgaan. 

Lees hier alles over het Vijverparkfestival >>

Speciaal bier?

Jazeker!
4 Van het vat en
maar liefst 126 op fles

Niet geschoten...

...is altijd mis dus soms moet je eens wat proberen om al doende te leren.

Wat niet mocht baten was de 2de zaak in hartje Heerlen. Ook hier café Gorissen, een kopie van Brunssum in het klein. Echter door tegenvallende omzetten heeft dit filiaal na 9 maanden de deuren moeten sluiten, en mogen we van geluk spreken dat café Gorissen in Brunssum nog bestaat…

 

Faillissement dreigde in 2007 maar door op tijd ingrijpen en het familiehart te laten kloppen, is het weer helemaal goed gekomen. Daar waar vele gesprekken volgden met o.a. Pascal, Shirley en Ben, die samen de juiste beslissingen namen. En René Theunissen, die een enorme verantwoording op zich nam! Mede door de grote inzet van deze mensen, is Café Gorissen weer springlevend en beleeft het vanaf 2008 een opwaartse spiraal.

Gelukkig ging het na 2008 heel goed en werd er in 2013, na 85 jaar gehuurd te hebben, het pand aan de Kerkstraat gekocht van de brouwerij. In de zomer van 2019 werd de gevel goed onderhanden genomen en “oud-Hollands” opgeknapt. Tevens werd de houten stube vervangen door de mooie serre die er nu staat.

Ook privé ging het goed en op 10-11-12 (10 november 2012) hebben we een mooi groot feest mogen houden… Het huwelijk van Pascal & Shirley.

 

Al met al roerige tijden maar vooral ook mooie tijden. En ondertussen gaat alles zijn gangetje. Nu anno 2021 zitten we weer midden in een andere onvoorziene situatie… Corona en ook hier slaan we ons doorheen met onze bezorg en afhaal service.

 

We wachten nu op dat volgende mooie en grote moment: 100 jaar “Gorissen”…

 

Wordt vervolgd!